Synnytyskanava ei ole suora putki alaspäin, vaan vastaa muodoltaan enemmän lieriötä. Synnytyskanavan luinen rakenne muodostaa useamman luun ja niiden kolmen joustavan liitoksen sekä niihin kiinnittyvien useiden siteiden sekä lihaksien kokonaisuuden. Kohtu ja muut vastan elimet lepäävät lantionpohjan kulhomaisessa, jämäkässä mutta joustavassa rakenteessa. Synnytyskanava voidaan havainnollisesti jakaa isompaan soikeaan lantion yläaukeamaan, kaarevaan kapeaan lantion loukkoon ja vinoneliön muotoiseen lantion ala-aukeamaan. Lantion alaosassa synnytyskanava kaartuu voimakkaasti eteenpäin. Lantion muodon vuoksi vauva tekee synnytyksen aikana rotaatio liikkeen mahtuakseen laskeutumaan synnytyskanavassa alaspäin suurimman tilavuuden mukaan.
Avautumisvaiheen alussa kun vauvan pää alkaa laskeutua synnytyskanavaan, vauvan pää on asettuneena lantiossa siten, että vauvan kasvot ovat äidin jompaakumpaa kylkeä kohti. Tämä johtuu siitä, että synnytyskanavan yläosa on leveämpi lonkasta lonkkaan kuin vatsasta selkään suunnassa, ja vauvan pää on pidempi otsasta takaraivoon kuin ohimolta toiselle. Ollessaan kasvot äidin jompaakumpaa kylkeä kohti vauvalla on eniten tilaa lähteä laskeutumaan. Hieman alempana synnytyskanavassa äidin lanneranka tekee mutkan eteenpäin, jolloin synnytyskanava on levein häpyluusta häntäluuhun päin. Tämän vuoksi vauva tässä kohtaa kohdun supistusten ja painovoiman avulla vähitellen kääntyy siten, että pää kiertyy kasvot kohti häntäluuta (tavallisin ja suotuisin asento) tai häpyluuta (hieman haastavampi avotarjonta). Tässä vaiheessa vauvan pää alkaa painaa voimakkaammin kohdunsuuta ja supistusten intensiteetti lisääntyy.
Synnyttäjän lantio joustaa vauvan pään laskeutuessa kahteen suuntaan: häpyliitoksesta eteenpäin ja ristiluusta ja häntäluusta taaksepäin. Kun kohdunsuu on täysin auki ja vauva on kääntyneenä kasvot äidin selkään (tai vatsaan) päin, on vauva valmiina syntymään. Tässä vaiheessa asennollasi on väliä: selinmakuulla / puoli-istuvassa asennossa ristiluu ja häntäluu eivät pääse joustamaan taaksepäin, toisin kuten pystyasennossa. Supistus supistukselta vauvan pää lähtee syntymään häpyluun alta tyypillisimmin takaraivo edellä. Takaraivon jälkeen syntyy päälaki, otsa ja sitten kasvot. Kun pää on kokonaan syntynyt, vauva kääntyy vielä kertaalleen kasvot äidin jompaankumpaan reiteen päin, jotta hartiat mahtuvat syntymään luisen lantion muotoja mukaillen. Hartiat syntyvät vuorotellen, jonka jälkeen loppu vartalo solahtaa ulos sujuvasti. Luisen lantion läpi kuljettuaan vauvan pää on muotoutunut joustavien saumojen ja pehmeiden pään luiden ansiosta usein suipon malliseksi, mutta pyöristyy vähitellen normaalin malliseksi.
Synnytyksen vaiheet
Saatat huomata pieniä merkkejä käynnistymässä olevasta synnytyksestä muutamia päiviä ennen synnytyksen varsinaista käynnistymistä. Tällaisia merkkejä voivat olla ripuli ja alaselkäsärky, kohdunkaulakanavan ja vauvan pään välissä olleen verensekaisen limatulpan irtoaminen sekä aalloittain tulevat supistukset, jotka hetken aikaa tulevat melko kivuliaina säännöllisestikin ja sitten taas häviävät esimerkiksi kävelyn tai lepäämisen avulla. Supistukset voivat olla kestoltaan lyhyitä, kun aktiivisesti käynnistyneessä synnytyksessä supistukset kestävät yli puoli minuuttia, mutta yleensä aina alle 90 sekuntia. Tällaiset synnytystä enteilevät vaihtelevan kestoiset ja epäsäännölliset supistukset pehmittävät kohdunkaulakanavaa, mutta eivät saa vielä kohdunsuuta aukeamaan. Toisinaan myös lapsivettä voi alkaa pieninä määrinä tihkua ja tuolloin voi olla vaikeaa erottaa, onko kyse lapsiveden tihkumisesta, runsaasta valkovuodosta vai virtsankarkailusta. Lapsivesi saattaa mennä myös hieman runsaampana ilman edeltävää supistustoimintaa. Jos kyseessä on lapsiveden meno, supistustoiminta alkaa usein vuorokauden sisällä. Synnytyksen aktiiviseen käynnistymiseen viittaavia merkkejä ovat yli 45 sekuntia kestävät, vähitellen yhä tiheämmin ja selkeästi kipeinä tulevat supistukset, jotka tuntuvat joko alaselässä, alavatsalla tai molemmissa.
Avautumisvaihe: Ensimmäisessä vaiheessa eli avautumisvaiheessa kohdunkaulakanava lyhenee ja häviää ja kohdunsuu aukeaa täysin tai lähes kiinni olevasta täysin auki tilanteeseen eli kymmeneen senttiin vauvan pään laskeutuessa painamaan kohdunsuuta. Avautumisvaihe kestää yleensä useammasta tunnista jopa muutamaan päivään. Synnytyksen käynnistymismekanismia ei vieläkään täysin tunneta, mutta on pystytty todistamaan, että pystyasento stimuloi kohdun supistuksia ja auttaa vauvan päätä painamaan kohdunsuuta, mikä edesauttaa ja nopeuttaa avautumisvaiheen etenemistä. Avautumisvaiheessa kannattaa keskittyä rentouteen hengityksen ja hyvä asennon aktiivisen etsimisen avulla. Kohdunsuun avautumisvaihe on joko ainutkertainen tai harvinaislaatuinen hetki naisen elämässä ja voi herättää monenlaisia syviä tunteita. Avautumisvaiheen aikana tunteet voivat vaihdella vuoristoradan tavoin ahdistuksen ja epätoivon, itsevarmuuden ja hurman, heikkouden ja vahvuuden, uupumisen ja energiaa pursuavan olotilan välillä.
Siirtymävaihe: Avautumisvaiheen loppusuoraa, kohdunsuun aukeamisen muutamaa viimeistä senttiä tai viimeisen kohdunsuun lipan häviämistä ja vauvan laskeutumista ponnistuskorkeudelle, voidaan kutsua siirtymävaiheeksi. Siirtymävaihe tuntuu ikään kuin vuorikiipeilyn loppunousulta viime metreiltä ennen huipulle pääsyä. Vaikka vauvan syntymä alkaa olla jo hyvin lähellä, voi olo tuntua epätoivoiselta, eksyneeltäkin. Ensisynnyttäjällä siirtymävaihe kestää usein pidempään ja uudelleensynnyttäjillä vähemmän aikaa, vaihdellen vajaasta minuutista useampaan tuntiin. Siirtymävaiheessa supistuksia tulee tiheään ja pitkäkestoisina ja ensimmäistä ponnistamisen tarvetta voi alkaa tuntua. Tässä vaiheessa on hyvin tyypillistä, että synnyttäjää jännittää, olo voi tuntua ristiriitaiselta ja moni synnyttäjä on transsin kaltaisessa tilassa, jossa asioita menee ikään kuin ohi ja keskittyminen menee omaan oloon. Tieto siitä, että vauvan syntymä alkaa olla lähellä auttaa jaksamaan loppumetreillä.
Ponnistusvaihe: Kohdunsuu on avautunut täysin auki ja vauvan pää on laskeutunut kohdusta synnytyskanavan kautta riittävän matalalle ponnistamisen aloittamiseksi. Vauvan pään laskeutumista voi vielä edistää oleilemalla pystyasennossa ja jopa portaita kävelemällä, sillä painovoiman hyödyntäminen säästää voimia siihen kun vauvan pää on niin matalalla, että aktiivinen ponnistaminen kannattaa aloittaa. Supistukset tuntuvat erilaisilta kuin avautumisvaiheessa. Useimmilla naisilla tulee myös pakottava tarve ponnistaa. Toisinaan kohtu kuitenkin ottaa supistuksista hiljaisemman lepovaiheen kohdunsuun ollessa täysin auki. Toisille tätä hetkeä ei tule lainkaan, toisilla se kestää muutaman minuutin ja toisilla huomattavasti pidempään. Jos saat täysin auki tilanteessa rauhallisen vaiheen, käytä se hyväksesi rentoutumalla ja voimia keräten. Kun ponnistusvaihe etenee hetkeen, jossa vauvan pää on juuri syntymässä, tunnet yleensä polttavaa venytystä. Tunne helpottaa kuitenkin nopeasti pään synnyttyä, sillä pää on vauvan suurin osa. Hartiat syntyvät useimmiten helposti perään, mutta mikäli hartiat ovat kovin leveät, uusiutuu vastaavanlainen kiristävä tunne vielä hetkeksi hartioiden syntyessä.
Jälkeisvaihe: Kun saat vastasyntyneen lapsen syliisi, on vielä yksi synnytyksen vaihe jäljellä. Lapsen syntymän herättämät tunteet saavat aikaan yhä lisääntyvän hormonierityksen, joka auttaa kohtua hetken levon jälkeen vielä supistumaan ja istukkaa irtoamaan kohdun seinämästä. Nämä kohdun supistukset ovat kuitenkin jo helpompia. Myös vauvan avustaminen rinnalle nuuhkimaan, harjoittelemaan ja imemään lisää hormonieritystä, joka edesauttaa istukan irtoamista. Istukasta siirtyy vauvaan napanuoran kautta verta vielä noin 10-15 minuutin ajan syntymästä, jonka jälkeen napanuora on täysin valkoinen ja tyhjä. Istukan tyhjennyttyä vauvan verestä se veltostuu, jonka seurauksena istukka lähtee syntymään. Istukka syntyy vauvan jälkeen helposti, sillä se on pehmeä ja painaa vain noin puolisen kiloa. Istukan syntymisen jälkeen kätilö tarkistaa emättimen ja välilihan repeämien varalta ja ompelee tarvittaessa repeämät. Tämän jälkeen pääsette nauttimaan vauvastanne kaikessa rauhassa.