Kiitos kuluneesta kaudesta 2016-2017


Toimintavuosi 2016-2017 on ollut varmasti yksi yhdistyksen aktiivisimpia koko sen 30-vuotisen historian aikana. Hengästyttää ihan ajatella, mitä kaikkea saimme aikaiseksi ja miten hyvällä draivilla hallitus ja muut vapaaehtoiset ovat vieneet aktiivisen synnytyksen ilosanomaa eteenpäin. Yhdistys on näkynyt sosiaalisessa mediassa, julkaissut toinen toistaan upeampia Sydänääni-numeroita ja hikihatussa selvittänyt Suomen synnytyssairaaloiden tilannetta esim. vesisynnytyksen mahdollisuudesta. On järjestetty keskusteluiltoja yhä useammilla paikkakunnilla ja julkaistu uusi kannatustuote, Kokonainen-koru. Olimme mukana erilaisissa messutapahtumissa ja kätilökoulutuksen 200-vuotisjuhlahumussa. Facebook-ryhmä on ilmiömäisesti kasvanut viimeisten muutaman kuukauden sisällä parilla tuhannella jäsenellä ja 5000. jäsen hyväksyttiin ryhmään tänään. Ja tietenkin merkittävimpänä rutistuksena tällä kaudella on ollut yhdistyksen 30-vuotisjuhlapäivä, jolloin järjestimme upean juhlaseminaarin sekä tyylikkään iltajuhlan ja yhdistykselle perustettiin jopa oma kuoro ja burleskiryhmä!

 

Näin aktiivinen yhdistys ansaitsisi palkallisen koordinaattorin pitämään yllä yhteistyökuvioita, hoitamaan juoksevia asioita, laatimaan kannanottoja, tiedotteita, somepäivityksiä ym. Ennen kuin se aika toivottavasti vielä jonain päivänä koittaa, hoitaa näitä tehtäviä joukko synnytysaktivisteja, jotka haluavat antaa aikaansa ja työpanostaan meidän yhteisen synnytyskulttuurimme hyväksi. Hallitustyö on todella antoisaa ja välillä tietenkin myös raskasta. Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellisen työteliäs, sillä on ollut innokas ja aktiivinen porukka viemässä toimintaa eteenpäin ja olemme viettäneet juhlavuotta. Ehkä joku hallitustyöskentelystä kiinnostunut on hengästyneenä katsonut, että miten tuollaiseen hullunmyllyyn uskaltaa lähteä mukaan?

Kyllä uskaltaa! Oma elämä perheineen, töineen, opiskeluineen jne. menee vapaaehtoistyön edelle. Jokainen toimii yhdistyksessä kulloisillaankin resursseilla. Tärkeää on kuitenkin, että sitoutuu vastaanottamaansa pestiin ja ottaa itselleen vain sellaisia tehtäviä, joista pystyy suoriutumaan. Haluamme pysyä elävänä ja eteenpäin menevänä yhdistyksenä, ja siihen tarvitaan yhteistä ponnistelua. Välillä mennään hissuksiin ja sitten taas nasta laudassa. Ja aika hyvissä oksitosiinipöllyissä me koko ajan vedetään ja pidetään hauskaa aina kun nähdään. Hyvässä seurassa puurtaminen voi olla ihan helkkarin hauskaa! 😀

Tänä vuonna haluamme satsata uuden hallituksen työskentelyn käynnistämiseen ja sujuvuuteen koko vuodeksi. Yhdistys järjestää uudelle hallitukselle sisäänajopäivän la 29.4. Karjalohjalla. Päivään sisältyy perehtymistä omiin tehtäviin, ulkopuolisen valmentajan koulutusta yhdistyksen tulevaisuudesta sekä rentoa ryhmäytymistä saunomimsen ja porealtaan merkeissä. Tämä takaa sen, että täysin uusien hallituslaisten on entistäkin helpompaa solahtaa mukaan vanhaan porukkaan. Jos siis hallituspesti vähänkään kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti tulla paikalle vuosikokoukseen lauantaina tai ilmaista kiinnostuksensa hallituspaikasta etukäteen. Kokouksia on vuodessa noin kymmenen ja niihin on kuluneena kautenakin osallistuttu etänä jopa Nepalista saakka, joten maantieteellinen sijainti ei suinkaan ole mikään este vaan rikkaus. Synnytyskulttuuri kaipaa tuulettumista Suomen jokaisessa kolkassa.

Erilaisia pienempiä ja isompia hommia riittää myös hallituksen ulkopuolellekin, joten olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä ja ehdottamaan kuinka voisit olla avuksi. Hyvä idea toteutuu todennäköisemmin, jos olet itse valmis osallistumaan myös toteuttamiseen. Tarvitsemme kaikkia, yhteistyössä on voimaa.

Jo kymmeniä ellei satoja omistautuneita synnytysaktivisteja on häärinyt Aksyn hallituksessa vuosikymmenten aikana. Jotkut antavat panoksensa vuodeksi, jotkut jopa kymmeneksi ja suurin osa jotain siltä väliltä. Syksyn juhlissa kuulimme monta vuotta Aksyssä aktiivisena toimineen Hanna Hirvosen juttuja ja tuntui, että monella tavalla asiat ja ihmiset ovat samankaltaisia vuodesta toiseen, sillä meillä on yhteinen määränpää, levottoman hauskoja ideoita ja tekemisen meininki. Ideaalitilanteessa yhdistys olisi tarpeeton, mutta onneksi uusia aktiiveja riittää niin kauan kuin synnytyskulttuurimme kaipaa muutosta.

Minä poistun takavasemmalle yli neljän aktiivivuoden ja kolmen hallituskauden jälkeen ja kiitän kaikkia ihania asioita, joita yhdistys on tuonut elämääni. Kiitos kaikille aivan huikeille naisille, joiden kanssa nämä kolme vuotta on saanut tehdä tiivistä yhteistyötä ja ihan kaikille ikimuistoisista kohtaamisista tapahtumissa ja somessa. <3 Onneksi pahimpiin vieroitusoireisiin löytyy aina jotain pientä puuhasteltavaa, joten näkemisiin. 😉

Menestyksekästä jatkoa yhdistykselle toivottaen

(parin päivän päästä ex-somevastaava ja ex-vpj) Anna-Riitta