Kokonainen-koru


Aktiivinen synnytys ry on julkistanut 30-vuotisen taipaleensa kunniaksi juhlakorun, jonka on suunnitellut yhdistyksen puheenjohtaja kätilö Ria Malva ja valmistanut titiMadam. Tämä kannatustuote, Kokonainen, julkistettiin lokakuussa juhlaseminaarissa ja sen suosio oli valtava!

 

Kokonainen-koru kuvaa sitä, miten kohdussaan uutta ihmistä kasvattavaa henkilöä on kohdattava ainutlaatuisena yksilönä, uniikkien toiveiden ja tarpeiden kantajana. Synnyttäjä ei ole vain ”vauvasäiliö” tai avautuva kohdunsuu, vaan ainutkertaista kokemusta läpikäyvä ihminen. Raskaus ja synnytys eivät luo vain uutta ihmistaimea vaan muokkaavat matkaa käyvän henkilön rooleja ja käsitystä itsestään. Äitiyteen syntyminen tulisi olla voimaa tuova ja kyvykkyyttä vahvistava kokemus ja äitiyshuollon tehtävänä on tukea tätä prosessia. Koru muistuttaa siitä, miten fyysiset olosuhteet vaikuttavat psyykkiseen hyvinvointiimme, sekä myös toisinpäin.

Koru kuvastaa vulvan yksilöllisyyttä ja alleviivaa sen ainutlaatuista kauneutta. Häpyhuulien epäsymmetrisyys ja elämän mukana muuttuva vulvan muoto ovat osa normaalia kehoa, eivätkä jotain hävettävää ja korjattavaa. Yhdistys kampanjoi sukuelinten eheyden puolesta esimerkiksi ympärileikkausten ja episiotomian osalta. Jokaisella tulisi olla oikeus itse päättää sukuelintensä olemuksesta ja toiminnasta, ilman ulkopuolista painostusta tai väkivaltaa. Yhdistys ottaa aktiivisesti kantaa välilihanleikkausten merkittävästä vähentämisestä, sillä kansainväliseen tutkimustietoon nähden Suomessa leikataan turhaan tuhansien synnyttäjien välilihoja.

Suomalaisessa kansanperinteessä on arvostettu vahvasti naisen seksuaalisuuden voimaa, vitunväkeä. Esimerkiksi karhuja peloteltiin näyttämällä niitä päin paljas vulva. Tätä väkeä, häpeämätöntä voimaa esiintyy kaikissa meissä sukuelimistä ja iästä riippumatta, ja koru toimii sen muistuttajana. Olkoon riipus myös kantajaansa suojaava!

 

Korun kantajiksi kutsumme kaikki, jotka kokevat korun filosofian ja voiman omakseen! Tuore erä korua useissa eri väreissä on nyt saatavilla verkkokaupassamme http://aktiivinensynnytys.mycashflow.fi/

 

– Ria Malva, aktiivinen synnytys ry:n puheenjohtaja